Dzika alternatywa klasycznego napoju do obiadu prosto z lasu
Przepis:
2 – 3 garście ziela szczawiku zajęczego;
1 garść młodych pędów jodły;
2 garście młodych pędów świerku;
1 garść młodych kwiatostanów modrzewia;
1,5 l wody.
Szczawik zalać ok 1/2 l wody. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do naciągnięcia na 12 h.
Resztę składników posiekać i zalać letnią przegotowaną wodą (ok. 1 l) i również pozostawić na 12 h.
Następnie odcedzić szczawik i napar wlać do maceratu z iglaków.
W razie potrzeby nieco posłodzić.
Szczawik zajęczy zawiera kwas szczawiowy w postaci nierozpuszczalnej soli wapniowej oraz garbniki i flawonoidy, które nadadzą napojowi charakterystyczny smak przypominający smak rabarbaru.
Młode pędy jodły, świerku i kwiatostany modrzewia zawierające kwasy żywiczne i olejek eteryczny oraz spore ilości witaminy C, dopełnią smak o nutę 'leśną’
Komentarz:
Napar z szczawiku, mimo że zawiera stosunkowo nie wielkie ilości szczawianu wapnia nie powinien być spożywany w regularnie przez osoby mające uwarunkowanie do powstawania kamieni nerkowych.