Blog

Dziki leśny wiosenny kompot

przez in Wkręć się w Zielone 2 maja 2020

Dzika alternatywa klasycznego napoju do obiadu prosto z lasu

Przepis:

2 – 3 garście ziela szczawiku zajęczego;

1 garść młodych pędów jodły;

2 garście młodych pędów świerku;

1 garść młodych kwiatostanów modrzewia;

1,5 l wody.

Szczawik zalać ok 1/2 l wody. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do naciągnięcia na 12 h.

Resztę składników posiekać i  zalać letnią przegotowaną wodą (ok. 1 l) i również pozostawić na 12 h.

Następnie odcedzić szczawik i napar wlać do maceratu z iglaków.

W razie potrzeby nieco posłodzić. 

Szczawik zajęczy zawiera kwas szczawiowy
w postaci nierozpuszczalnej soli wapniowej oraz garbniki i flawonoidy, które nadadzą napojowi charakterystyczny smak przypominający smak rabarbaru.
Młode pędy jodły, świerku i kwiatostany modrzewia zawierające kwasy żywiczne
i olejek eteryczny oraz spore ilości witaminy C,
dopełnią smak o nutę 'leśną’ 

Komentarz: 

Napar z szczawiku, mimo że zawiera stosunkowo nie wielkie ilości szczawianu wapnia nie powinien być spożywany w regularnie przez osoby mające uwarunkowanie do powstawania kamieni nerkowych.  

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    error: Content is protected !!