Przykładowy schemat przy wspomaganiu leczenia zakażenia koronawirusem

Sugerowane schematy dawkowania preparatów ziołowych przy zakażeniu wirusowym (również koronawirusami).
Prewencja
I. Mixtura profilaktyczna.
- 100 ml soku z imbiru;
- 100 ml soku z owoców czarnego bzu;
- 50 ml soku z aloesu;
- 50 ml soku z czerwonej kapusty;
- 50 ml oleju lnianego;
- 20 ml etanolu 96%;
- 10 ml propolisu 10%;
- 1 sztuka całej cytryny z pestkami;
- 2 łyżeczki od herbaty proszku z traganka;
- 2 łyżeczki od herbaty proszku z przytulii właściwej;
- 1 łyżeczka od herbaty korzeń lukrecji
Sporządzenie:
- Cytrynę umyć dokładnie i sparzyć. Obrać ze skórki (flavedo, czyli tylko żółtej części). Miąższ z pestkami zblendować.
- Zblendować obraną skórkę z cytryny z propolisem i etanolem.
- Wycisnąć sok z imbiru (lub zblendować kłącze razem z cytryną).
- Wycisnąć sok z czerwonej kapusty.
- Powyższe soki i roztwory zmieszać łącznie z pozostałymi składnikami.
Stosowanie: 2 łyżki stołowe 3 x dziennie profilaktycznie po posiłku. Przechowywać w lodówce w naczyniu z ciemnego szkła.
II. Uzupełnienie ziołowe.
1. Mieszanka ziołowa:
- 25 g kwiatu dziewanny
- 25 g kwiatu forsycji
- 25 g kwiatu czarnego bzu
- 25 g kwiatu mniszka lekarskiego
- 20 g kwiatu nagietka
- 250 ml maceratu z dzikiej róży*
Surowce zmieszać (oprócz maceratu). 2 łyżki stołowe zalać ½ l zimnej wody. Ogrzewać do zawrzenia. Przelać do termosu. Dodać maceratu z owoców dzikiej róży i pić porcjami w ciągu dnia 5-6 razy dziennie.
*Wykonanie maceratu z dzikiej róży:
1 łyżkę stołową zmielonych owoców zalać letnią, przegotowaną wodą. Pozostawić na 8 h (na noc).
2. Suplementacja:
a) Kapsułki z różeńcem górskim: 1 kapsułka dziennie po 500 mg.
b) Kapsułki z olejkiem eterycznym z eukaliptusa: 1 kapsułka po 200 mg 1 dziennie po posiłku.
3. Odkażanie pomieszczeń:
½ szklanki zmielonego lub pokruszonego (olejek występuje w tzw. komórkach olejkowych, które znajdują się w tkankach we wnętrzu liścia) liścia laurowego zagotować w 3 l wody. Gotować przez kilkadziesiąt minut bardzo powoli (bez przykrycia) lub przenieść do pomieszczenia chorego.
Lub
Do kominka zapachowego nasypać soli lub piasku i na to zmielony liść. Zapalić lampkę.
Podczas choroby
Składowe:
- aa* 5 ml nalewek z: tarczycy bajkalskiej, urzetu barwierskiego, lukrecji, melisy lekarskiej, głowienki pospolitej;
- 200 ml soku z imbiru świeżego
- 200ml odwaru z owoców czarnego bzu
- 200ml napar z : kwiatów dziewanny i czarnego bzu
* po równych częściach.
Stosowanie mieszaniny nalewek:
Nalewki połączyć razem. Codziennie wykonywać na nowo taką mieszankę.
Dawkowanie:
- W początkach zakażenia: 1 ml co godzinę;
- W silnych objawach: 3 ml co godzinę;
Stosowanie mieszaniny naparu, odwaru i soku:
Soki i napary po połączeniu stosować osobno jako uzupełnienie (łącznie z nalewkami).
Wyciśnięty sok z imbiru zmieszać z odwarem z owoców bzu i naparem z kwiatów w proporcji:
- 200 ml soku z imbiru;
- 200 ml naparu z kwiatów;
- 200 ml odwaru z owoców bzu;
Dawkowanie: Pić po ¼ szklanki mieszaniny (lub jedną małą filiżankę) porcjami przez cały dzień.
Sporządzenie nalewek:
Proporcja 1:5, etanol 45% dla tarczycy bajkalskiej i lukrecji, 1:5, etanol 30% dla urzetu, 1:5 etanol 60% dla głowienki oraz 2:1, etanol 80% dla melisy (świeże zioło, nie suszone).
Sporządzenie naparu i odwaru:
- Bez czarny: 1 łyżkę stołową owoców suchych zalać 250 ml zimnej wody i zagotować. Gotować 5-7 minut. Pozostawić na 10 minut. Odcedzić.
- Kwiaty: po 1 łyżeczce od herbaty kwiatów zalać 220 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut.
Zwięzła i krótka charakterystyka działania poszczególnych składników ziołowych
- Korzeń tarczycy bajkalskiej – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie;
- Korzeń urzetu barwierskiego – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo;
- Korzeń lukrecji gładkiej – przeciwwirusowo i silnie przeciwzapalnie oraz wzmaga wchłanianie innych substancji z przewodu pokarmowego;
- Liść melisy lekarskiej – przeciwwirusowo i antyoksydacyjnie oraz uspokajająco (co może być pozytywnym efektem przy zakażeniu);
- Ziele głowienki pospolitej – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, rozkurczowo na mięsnie gładkie (oskrzeli), silnie antyoksydacyjnie, antyhistaminowo;
- Imbir lekarski – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, poprawia krążenie krwi (ochrona przed niedotlenieniem tkanek);
- Owoc czarnego bzu – przeciwwirusowo (antocyjany hamują przyłączanie się wirusów do komórek organizmu) i przeciwzapalnie i silnie antyoksydacyjnie oraz napotnie;
- Kwiat dziewanny kutnerowatej lub wielkokwiatowej – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, wykrztuśnie, osłaniająco na układ oddechowy, moczopędnie;
- Kwiat bzu czarnego – przeciwwirusowo (duże ilości kwercetyny) i przeciwzapalnie, napotnie, moczopędnie (wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych metabolitów powstałych w wyniku walki z wirusami, oraz ułatwia schłodzenie ciała);
- Miąższ z liści aloesu – stymuluje odporność, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, osłaniająco na górne drogi oddechowe (krtań i gardło);
- Czerwona kapusta – przeciwwirusowo (olejek gorczyczny podobny do chrzanowego i czosnkowego oraz wysoka zawartość antocyjanów) i przeciwzapalnie, Stymulujaco do pracy wątrobę (wydzielanie żółci, co może wspomóc w usuwaniu szkodliwych metabolitów z krwi);
- Olej lniany – kwasy nienasycone, które są wykorzystywane do tworzenia m.in. białych krwinek oraz witaminy A, D, E;
- Propolis – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, odkażająco, stymulująco na układ odpornościowy;
- Owoc cytryna zwyczajna – przeciwwirusowo (olejek eteryczny), przeciwwysiękowo (bioflawonoidy z pestek i skórki), odkwaszająco;
- Korzeń traganka błoniastego – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, stymulująco na układ odpornościowy (produkcja interferonu);
- Ziele przytulii właściwej – stymulująco na układ odpornościowy (produkcja interferonu) oraz moczopędnie;
- Kwiat forsycji mieszanej – przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie, dostarcza dużej ilości rutyny;
- Kwiat mniszka lekarskiego – – przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie, nieco wykrztuśnie;
- Kwiat nagietka – przeciwzapalnie;
- Dzika róża – surowiec witaminowy (witamina C), – uszczelniająco na naczynia krwionośne.