Blog

Przykładowy schemat przy wspomaganiu leczenia zakażenia koronawirusem

by in Felietony ziołowe 26 lutego 2020
Sugerowane schematy dawkowania preparatów ziołowych przy zakażeniu wirusowym (również koronawirusami).

Prewencja

I. Mixtura profilaktyczna.

  • 100 ml soku z imbiru;                              
  • 100 ml soku z owoców czarnego bzu;     
  • 50 ml soku z aloesu;                            
  • 50 ml soku z czerwonej kapusty;           
  • 50 ml oleju lnianego;
  • 20 ml etanolu 96%;                                                                                
  • 10 ml propolisu 10%;                       
  • 1 sztuka całej cytryny z pestkami;           
  • 2 łyżeczki od herbaty proszku z traganka;                  
  • 2 łyżeczki od herbaty proszku z przytulii właściwej;
  • 1 łyżeczka od herbaty korzeń lukrecji                        

Sporządzenie:

  1. Cytrynę umyć dokładnie i sparzyć. Obrać ze skórki (flavedo, czyli tylko żółtej części). Miąższ z pestkami zblendować.
  2. Zblendować obraną skórkę z cytryny z propolisem i etanolem.
  3. Wycisnąć sok z imbiru (lub zblendować kłącze razem z cytryną).
  4. Wycisnąć sok z czerwonej kapusty.
  5. Powyższe soki i roztwory zmieszać łącznie z pozostałymi składnikami.

Stosowanie: 2 łyżki stołowe 3 x dziennie profilaktycznie po posiłku. Przechowywać w lodówce w naczyniu z ciemnego szkła.

II. Uzupełnienie ziołowe.

1. Mieszanka ziołowa:

  • 25 g   kwiatu dziewanny              
  • 25 g   kwiatu forsycji                        
  • 25 g   kwiatu czarnego bzu            
  • 25 g   kwiatu mniszka lekarskiego   
  • 20 g  kwiatu nagietka                      
  • 250 ml maceratu z dzikiej róży*         

Surowce zmieszać (oprócz maceratu). 2 łyżki stołowe zalać ½ l zimnej wody. Ogrzewać do zawrzenia. Przelać do termosu. Dodać maceratu z owoców dzikiej róży i pić porcjami w ciągu dnia 5-6 razy dziennie. 

*Wykonanie maceratu z dzikiej róży:

1 łyżkę stołową zmielonych owoców zalać letnią, przegotowaną wodą. Pozostawić na 8 h (na noc).

2. Suplementacja:

a) Kapsułki z różeńcem górskim: 1 kapsułka dziennie po 500 mg.

b) Kapsułki z olejkiem eterycznym z eukaliptusa: 1 kapsułka po 200 mg 1 dziennie po posiłku.

3. Odkażanie pomieszczeń:

½ szklanki zmielonego lub pokruszonego (olejek występuje w tzw. komórkach olejkowych, które znajdują się w tkankach we wnętrzu liścia) liścia laurowego zagotować w 3 l wody. Gotować przez kilkadziesiąt minut bardzo powoli (bez przykrycia) lub przenieść do pomieszczenia chorego.

Lub

Do kominka zapachowego nasypać soli lub piasku i na to zmielony liść. Zapalić lampkę.

Podczas choroby

Składowe:

  •  aa* 5 ml  nalewek z: tarczycy bajkalskiej, urzetu barwierskiego, lukrecji, melisy lekarskiej, głowienki pospolitej;                                                                                                  
  •  200 ml  soku z imbiru świeżego                                                                                            
  •  200ml  odwaru z owoców czarnego bzu                                                                              
  •  200ml  napar z : kwiatów dziewanny i czarnego bzu                                                         

* po równych częściach.

Stosowanie mieszaniny nalewek:

Nalewki połączyć razem. Codziennie wykonywać na nowo taką mieszankę.

Dawkowanie:

  1. W początkach zakażenia: 1 ml co godzinę;
  2. W silnych objawach: 3 ml co godzinę;

Stosowanie mieszaniny naparu, odwaru i soku:

Soki i napary po połączeniu stosować osobno jako uzupełnienie (łącznie z nalewkami).

Wyciśnięty sok z imbiru zmieszać z odwarem z owoców bzu i naparem z kwiatów w proporcji:

        • 200 ml soku z imbiru;
        • 200 ml naparu z kwiatów;
        • 200 ml odwaru z owoców bzu;

Dawkowanie: Pić po ¼ szklanki mieszaniny (lub jedną małą filiżankę) porcjami przez cały dzień.

Sporządzenie nalewek:

Proporcja 1:5, etanol 45% dla tarczycy bajkalskiej i lukrecji, 1:5, etanol 30% dla urzetu, 1:5 etanol 60% dla głowienki oraz 2:1, etanol 80% dla melisy (świeże zioło, nie suszone).

Sporządzenie naparu i odwaru:

  • Bez czarny: 1 łyżkę stołową owoców suchych zalać 250 ml zimnej wody i zagotować. Gotować 5-7 minut. Pozostawić na 10 minut. Odcedzić.
  • Kwiaty: po 1 łyżeczce  od herbaty kwiatów zalać 220 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut. 

Zwięzła i krótka charakterystyka działania poszczególnych składników ziołowych

  • Korzeń tarczycy bajkalskiej – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie;
  • Korzeń urzetu barwierskiego – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo;
  • Korzeń lukrecji gładkiej – przeciwwirusowo i silnie przeciwzapalnie oraz wzmaga wchłanianie innych substancji z przewodu pokarmowego;
  • Liść melisy lekarskiej – przeciwwirusowo i antyoksydacyjnie oraz uspokajająco (co może być pozytywnym efektem przy zakażeniu);
  • Ziele głowienki pospolitej – przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, rozkurczowo na mięsnie gładkie (oskrzeli), silnie antyoksydacyjnie, antyhistaminowo;
  • Imbir lekarski – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, poprawia krążenie krwi (ochrona przed niedotlenieniem tkanek);
  • Owoc czarnego bzu – przeciwwirusowo (antocyjany hamują przyłączanie się wirusów do komórek organizmu) i przeciwzapalnie i silnie antyoksydacyjnie oraz napotnie;
  • Kwiat dziewanny kutnerowatej lub wielkokwiatowej – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, wykrztuśnie, osłaniająco na układ oddechowy, moczopędnie;
  • Kwiat bzu czarnego – przeciwwirusowo (duże ilości kwercetyny) i przeciwzapalnie, napotnie, moczopędnie (wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych metabolitów powstałych w wyniku walki z wirusami, oraz ułatwia schłodzenie ciała);
  • Miąższ z liści aloesu – stymuluje odporność, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, osłaniająco na górne drogi oddechowe (krtań i gardło);
  • Czerwona kapusta – przeciwwirusowo (olejek gorczyczny podobny do chrzanowego i czosnkowego oraz wysoka zawartość antocyjanów) i przeciwzapalnie, Stymulujaco do pracy wątrobę (wydzielanie żółci, co może wspomóc w usuwaniu szkodliwych metabolitów z krwi);
  • Olej lniany – kwasy nienasycone, które są wykorzystywane do tworzenia m.in. białych krwinek oraz witaminy A, D, E;
  • Propolis – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, odkażająco, stymulująco na układ odpornościowy;
  • Owoc cytryna zwyczajna – przeciwwirusowo (olejek eteryczny), przeciwwysiękowo (bioflawonoidy z pestek i skórki), odkwaszająco;
  • Korzeń traganka błoniastego – przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, stymulująco na układ odpornościowy (produkcja interferonu);
  • Ziele przytulii właściwej – stymulująco na układ odpornościowy (produkcja interferonu) oraz moczopędnie;
  • Kwiat forsycji mieszanej – przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie, dostarcza dużej ilości rutyny;
  • Kwiat mniszka lekarskiego – – przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie, nieco wykrztuśnie;
  • Kwiat nagietka –  przeciwzapalnie;
  • Dzika róża – surowiec witaminowy (witamina C), – uszczelniająco na naczynia krwionośne.

Komentarz:

Ze względu na to, że nie istnieje lek na nowy typ wirusa, osobiście sięgnąłbym po taki schemat, gdyby zaszła potrzeba pomocy sobie lub moim bliskim. Jednakże należy mieć na względzie możliwe działania niepożądane oraz przyjmowane dodatkowo leki, a także możliwość wystąpienia alergii na jakiś składnik.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

    Cart