Całość zmiksować lub jeżeli kto woli tradycyjnie utrzeć drewnianą kopystką w ceramicznej makutrze (mniej kontaktu z metalem, więcej witaminy C dla nas 😉 ).
Całość przełożyć do wyparzonego i dobrze wysuszonego słoika.
Dodać 1 – 3 łyżki miodu, najlepiej lipowego lub wielokwiatowego.
Przechowywać w lodówce.
Stosowanie: 1 -2 łyżeczki dziennie po posiłku.
Rutyna chelatuje jony miedzi, dzięki temu:
Hamuje enzym przekształcający witaminę C w kwas szczawiowy oksydazę askorbinową;
Hamuje hialuronidazę – enzym rozkładający włókna kolagenowe w naczyniach krwionośnych, co zapobiega ich rozszczelnieniu;
Natomiast witamina C jako przeciw utleniacz likwiduje wolne rodniki atakujące również włókna kolagenowe w błonach śluzowych oraz naczyniach, co zapobiega wnikaniu patogenów do organizmu.
Nie bez znaczenia są również inne składniki ziela pokrzywy: karoteny, chlorofil, żelazo i wapń oraz inne flawonoidy zawarte w kwiecie forsycji: kwercetyna, luteolina (obydwa o działaniu przeciwwirusowym w tym również na koronawirusa).
Warto poświęcić trochę na przygotowanie mixtury czasu właśnie teraz, ponieważ niebawem forsycja przekwitnie, a pokrzywa ma obecnie jeszcze dość dużo pożądanej dla nas witaminy C.
Można oczywiście wzbogacić mixturę o inne składniki dostępne własnie teraz – na przykład: o kwiaty z mniszka lekarskiego, które są zasobne w kwercetynę i karoteny.
Komentarz:
Pokrzywa w swoich włoskach posiada wiele substancji wywołujących jak wiadomo przy poparzeniu miejscowy stan zapalny (szczegóły w filmiku poniżej). Przygotowany w ten sposób preparat może mieć działanie drażniące na przełyk i żołądek, dlatego należy przyjmować go po posiłku, a w przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy odstawić na kilka dni mixturę i zacząć stosowanie od mniejszych dawek – na przykład 1/2 łyżeczki z dodatkiem sody oczyszczonej.
Preparat jest również dedykowany dla osób z obniżonym poziomem żelaza – w ten naturalny sposób można dostarczyć pewnej ilości tego pierwiastka.